• Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Interview met Fred Boer

Als Fred Boer in januari 2021 met pensioen gaat, heeft hij ruim 42 jaar voor woningbouwvereniging Havensteder gewerkt.

Zijn huidige functie, opzichter planmatig onderhoud, zorgt ervoor dat hij minder direct contact heeft met de huurders. Wel is hij regelmatig in de wijk te vinden bij projecten waar groot onderhoud plaatsvindt aan bijvoorbeeld gevels en/of schilderwerk. Fred plant en controleert de kwaliteit van deze werkzaamheden.
In 1978 begint hij op ‘de wagen’, hij komt bij huurders over de vloer voor reparaties en onderhoudsklussen, wordt vervolgens wijkbeheerder, klachteninspecteur, onderhoudsinspecteur en nu dus opzichter. In de loop van de jaren is er veel veranderd, niet alleen de taken en functies van Fred maar ook Oud Crooswijk. Grootschalige renovatie van oude complexe waar gesloopt wordt, komt nieuwbouw van sociale huurwoningen terug. Vooral de kwaliteit van de toen gerenoveerde woningen had beter gekund, vertelt Fred. Eind jaren zeventig onteigent en koopt de gemeente veel huizen in oude wijken op van meneer Fennis, een ‘huisjesmelker’ die weinig tot geen onderhoud pleegt aan zijn woningbezit. De opgekochte woningen in Crooswijk krijgt Patrimonium in beheer, voor het opknappen zijn extra mensen nodig. Onder meer Fred komt in dienst.

"Voeten vegen voor je binnenkomt" 
De huurders zijn erg blij met Patrimonium als nieuwe huisbaas. Voor Fred en zijn collega’s staat de koffie altijd klaar, maar het verzoek is wel “je voeten vegen voordat je binnenkomt”. In zijn beginjaren zijn er diverse bedrijfjes in de Rubroekstraat en Marnixstraat. Dat zorgt voor levendigheid in dit deel van de wijk. Helaas zijn zij verdwenen en ook het gevoel van saamhorigheid tussen bewoners lijkt minder. Wat is gebleven is het verschil tussen Oud en Nieuw Crooswijk, beaamt Fred. Hij vindt een mix in het aanbod van woningen goed, is positief over de architectuur van de nieuwbouw (koop)woningen in Nieuw Crooswijk maar plaatst daar wel de kanttekening bij dat dit ten koste is gegaan van het aanbod betaalbare sociale huurwoningen.

Ook Havensteder probeert de wijk er beter uit te Ook Havensteder probeert de wijk er beter uit te laten zien, ondanks beperkte financiële middelen. Onder meer door andere kleuren en materialen te gebruiken als er groot onderhoud wordt verricht. Hierdoor krijgen de woningen een wat chiquere uitstraling. In zijn functie als wijkbeheerder kwam Fred vaak bij huurders thuis. De insteek van zijn bezoek is altijd goed uit elkaar te gaan en tot een gezamenlijke oplossing te komen. Soms gaat Fred in die jaren ook weleens met knikkende knieën op huisbezoek, wel samen met een collega. Hij vertelt over een ervaring. Het gaat om een oplevering van een “woning die is overleden”, vaktaal voor een uitgewoond huis. De kosten van het opknappen worden in rekening gebracht bij de huurder die vertrekt. Fred en zijn collega verwachten problemen, maar gelukkig accepteert de bewoner de forse rekening.

Plannen voldoende voor de komende jaren
Crooswijk is een wijk waar Fred zich thuis voelt. Misschien ook niet zo vreemd als je daar de eerste zes jaar van je leven hebt gewoond en in de Tamboerstraat op de LTS hebt gezeten.
Of hij de wijk en zijn werk gaat missen na januari 2021? Fred vertelt altijd met veel plezier naar zijn werk te gaan, Havensteder is voor hem een goede werkgever en hij voelt zich gewaardeerd op het werk. Maar plannen zijn er voldoende voor de komende jaren. Hij wil zijn hobby meubelen maken oppakken en vaker gaan kamperen, ook een passie van hem. Na ruim veertig jaar geeft hij het stokje graag door aan zijn opvolger.